Snowboard vybíráme podle několika parametrů, mezi něž patří především styl jízdy, délka, šířka a tuhost. Zatímco pokročilejší jezdci vybírají snowboard zejména s ohledem na způsob jízdy, který preferují, začátečníci a méně zkušení by se měli řídit spíše objektivními měřítky vyplývajícími z jejich výšky, hmotnosti a míry dovedností.

Jak vybrat snowboard? Co se týče výšky, prkno by mělo být zhruba o 10 až 20 centimetrů kratší, než je výška Vaší postavy. Záleží také na Vaší hmotnosti, takže v případě, že máte na svou výšku spíše nižší hmotnost, vyberte prkno kratší, pokud vážíte naopak více, zvolte delší prkno. Co se týče šířky snowboardu, prodávají se jednak prkna v běžné šířce, jednak takzvané „wide“ snowboardy. Ty jsou vhodné pro jezdce, kteří mají velká chodidla (boty nad velikost 11, respektive 45).

Tuhost se pak určuje podle schopností jezdce. Pro úplné začátečníky je dobré pořídit měkké prkno (samozřejmě s ohledem na hmotnost atd.), protože takový snowboard se lépe ovládá. Měkčí snowboardy se vyrábějí také pro ženy – snowboardistky by tedy měly vybírat prkno, které je označeno jako dámské.

Co do materiálu je důležité, aby měl snowboard dřevěné jádro. Připustitelné je také jádro z dřevo-kompozitu, v žádném případě se ale nedoporučují nekvalitní modely snowboardů s pěnovým jádrem, které se velmi rychle a snadno zničí, zdeformují a zlámou. Cílem je, aby byl snowboard měkký, ale zároveň pružný. Podobně nevhodné mohou být také celoplastové snowboardy. Kvalitní prkno by mělo disponovat kovovými hranami po stranách skluznice. Kupujete-li snowboard s integrovaným vázáním, je to patrně také poněkud podezřelé.

Pokud si snowboardista pořizuje své první prkno, mělo by být dostatečně bezpečné, měkké, pružné a neošizené, není ale potřeba výbavy za celé jmění. Snowboard se tak jako tak ježděním opotřebuje a po čase si může snowboardista už coby zkušenější jezdec pořídit nákladnější vybavení.