Freestyle snowboarding je specifickým druhem snowboardingu, který v současné době baví asi nejvíc. Důvod, proč to tak je, je vcelku jasný. Jde totiž o perfektní způsobe, jak ozvláštnit svou jízdu, vyburcovat se k lepším výkonům a zažít trochu adrenalinu. A správný freestyle snowboard tomuto zaměření na zábavu odpovídá naprosto perfektně.

Ale abychom si představili také, oč jde. Freestyle snowboarding je mistrovskou disciplínou klasického snowboardingu, protože kombinuje jízdu s akrobacií a triky. Svou příbuznost se skateboardy freestyle snowboard nezapře. Jediným rozdílem je, že snowboard potřebuje sníh. Při tomto druhu snowboardingu je potřeba, aby jezdec měl skvěle zvládnutou techniku jízdy a dokázal snowboard dobře ovládat. Jednotlivé triky totiž vyžadují vysokou míru obratnosti, pohotovosti a především zkušenost.

Freestyle snowboard je nejlépe vhodný pro jízdu v takzvaných snowparcích, které jsou vybeveny různými prvky, které usnadňují provádění triků. Dominantní bývá U rampa, která se stává také nejčastějším místem prvních krůčků při freestylu. Nejdříve se tedy hodí sledovat ostřílené jezdce a jejich triky. Není cílem dělat to, co oni, ale postupně zkoušet složitější prvky a učit se. Freestyle jezdci museli stejným procesem projít také a výsledky tohoto snažení se dostavily. Snowboard je o zábavě, ale překračování svých limitů má také něco do sebe. Myslete však na to, že je potřeba mít kvalitní vybavení uzpůsobené k těmto trikům. Důležitá je především odolnost a váha, která je později opravdu znát. Vybírejte proto lehčí prkna a dbejte na kvalitu

Hlavní je, aby Vás výbava nezradila a naopak podržela. Promyšlené vázání, lehká váha či specifické materiály: to vše dělá freestyle snowboard tím, čím je. Nebojte se tedy ptát a zkoušet, protože najít ideální model může sice trvat delší dobu, pokud se Vám to však povede, získáte univerzální nástroj a snowboard, který Vás jednoduše bude bavit.