Podobně jako u sjezdových nebo běžeckých lyží rozlišujeme také různé druhy snowboardů zejména podle toho, kam, pro koho a pro jaký způsob jízdy se hodí. Základní rozdělení snowboardů  je na freeride, freestyle a alpský snowboard.

V zásadě pak můžeme odlišit tři základní typy.

Za prvé jako to takzvaný freestyle snowboard. Mezi jezdci je patrně nejoblíbenější, nejvíce se používá a je poměrně dost univerzální. Rovněž se při výběru doporučuje začínajícím snowboardistům. Špička i patka je u tohoto typu prkna stejná. Lze na něm bez problému provádět nejrůznější triky, skoky, ale je vhodné také pro jízdu v hlubším sněhu. Na freestyle snowboard se používá spíše měkčí vázání spolu s měkčími botami.

Naopak tvrdé boty s tvrdým vázáním jsou nezbytností pro takzvané alpské prkno, které se konstrukčně zásadně liší jak od freestyle snowboardu, který jsme si již uvedli, tak i od freeride prkna, o němž se ještě budeme zmiňovat. Alpské prkno se používá pro jízdu na upravených sjezdovkách, vhodné je také pro slalomové trati. Špička a patka je u tohoto typu snowboardu odlišena.

Třetí typ představuje freeride snowboard. Jak už napovídá jeho označení, jedná se o prkno vhodné k jízdě ve volném, neupraveném terénu. Rozdíl oproti freestyle prknu je třeba uplatnit již při výběru, kdy se freeride snowboard kupuje zpravidla delší než freestyle. Protože se jedná o snowboard určený pro dobrodruhy do terénu, kde nikdy nevíte, co na Vás čeká, poměrně se rozšířila také poněkud zvláštní verze freeride prkna – takzvaný splitboard, který můžete rozdělit na jakési dvě lyže. Ty pak jezdci umožňují například výstup do kopce anebo chůzi v hlubokém sněhu.